lördag 31 maj 2008

Mjuk pepparkaka

Du behöver:

2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk malda nejlikor
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
1 tsk bakpulver
1 ägg
1 dl mjölk, vatten, grädde eller gräddfil
50-70 g smält smör

Gör så här:

1. Blanda alla torra ingredienser.
2. Rör sedan i ägg, mjölk och smör till en jämn smet.
3. Häll smeten i en smörad och bröad sockerkaksform.
4. Grädda ca. 30 minuter i 200 grader.

Supergod! Smeten smakar nästan exakt som pepparkaksdeg! ;) Den var lätt att baka, inga svårigheter alls. ;)

söndag 25 maj 2008

Smulpaj


Du behöver (6-8 personer):

4 dl vetemjöl
3/4 - 1 dl socker
150 g margarin

Fyllning:

Ca 1 liter färska bär
(eventuellt socker och potatismjöl)

Gör så här:

1. Blanda ihop mjöl och socker i en skål.
2. Finfördela margarinet i mjölblandningen med en gaffel eller fingertopparna. Obs! Det ska inte bli en deg, den ska vara "smulig".
3. Smörj en form som är ungefär 25 cm i diameter.
4. Häll bären i formen och fördela sen smuldegen över fyllningen.
5. Grädda pajen mitt i ugnen i 225 grader, ca 20 minuter tills degen fått färg.
6. Låt pajen svalna. Servera med vaniljsås, glass eller grädde.

I den här pajen är det rabarber, men man kan ha tex. blåbär. Jag tycker att den är som godast på sommaren! ;) Man kan även göra denna paj i muffinsfomar.

torsdag 22 maj 2008

Skinksås till pasta

Du behöver (ca. 2 personer):

½ paprika
1/4 gul lök
100 g rökt skinka
1 dl matlagningsgrädde
1 msk vetemjöl
1 dl vatten
½ buljongtärning
1-2 krm curry
½ krm peppar
½ msk tomatpuré

Gör så här:

1. Finhacka paprika, lök, skinka.
2. Vispa ihop grädden och mjölet i en kastrull.
3. Tillsätt vatten, buljontärning, curry, peppar och tomatpuré.
4. Tillsätt paprika, lök, skinka och rör om med en trägaffel.
5. Koka 3 minuter under omrörning.

Den här skinksåsen är supergod, och den går hur snabbt som helst att göra. Jag och min familj äter den till tagliatelle, men det funkar lika bra med vilken pasta som helst! ;)

Tips!
Eftersom jag är allergisk mot mjölkprotein så byter vi ut matlagningsgrädden till "Imat" (en mjölkfri matlagningsgrädde). Om du också är allergisk så vet du nog vilken jag menar! ;)

måndag 19 maj 2008

Tigerkaka


Du behöver:

2 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver
50 g margarin
1 dl mjölk
2 msk kakao
1 msk vatten
smör/margarin och ströbröd till formen

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 g.
2. Smörj och bröa en form som rymmer ca. 1 ½ liter.
3. Smält margarinet och låt det svalna.
4. Vispa ägg och socker pösigt.
5. Rör ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver.
6. Tillsätt margarinet och mjölken, vispa!
7. Häll 2/3 av sockerkakssmeten i fomen.
8. Blanda kakao och vatten i resten av smeten.
9. Häll på den mörka smeten och dra med en gaffel genom smeten så att den färdiga kakan kommer att se tigerrandig ut.
10. Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 35 minuter.

Just den här tigerkakan fick inte så fint mönster, men det är ju smaken som räknas! ;)

tisdag 13 maj 2008

Kladdmuffins


Du behöver:

2 ägg
2,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
½ tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
100 g smält margarin

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 g.
2. Placera ut 16 formar på en plåt.
3. Smält margarinet coh låt svalna.
4. Vispa ägg och socker poröst.
5. Tillsätt vaniljsocker, salt, kakao, bakpulver. Vispa!
6. Tillsätt sist mjölet och margarinet. Vispa!
7. Fördela smeten i formarna och grädda i ca. 10 minuter.


Jag kommer tyvärr inte ihåg var jag hittade det här receptet. Men jag antar att det var på någon hemsida på internet ;)
Det här är ett recept som går hem hos alla i min familj ;) Det är superlätt att baka och tar nästan ingen tid alls att göra. Jag rekomenderar det här receptet till den som snabbt vill ha något gott att äta ;D

söndag 11 maj 2008

Dagens frukost blev...


Scones!

Du behöver (till en rund kaka):

2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
30 g margarin
1 dl mjölk

Tips!
* Du kan byta ut hälften av vetemjölet mot grahamsmjöl eller rågmjöl.
* Om du är allergisk mot mjölk kan du enkelt byta ut mjölk till tex. havremjölk, och margarinet till mjölkfritt maragarin. Det blir lika gott!

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Smörj en plåt, eller lägg ett bakplåtspapper.
3. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
4. Finfördela margarinet i skålen med fingertopparna eller en gaffel.
5. Häll i mjölken och arbeta snabbt ihop degen.
6. Platta ut degen på plåten till en rund kaka, ca. 1 cm tjock.
7. Om man vill kan man skära kakan i 4 delar.
8. Nagga kakan med en gaffel.
9. Placera plåten mitt i ugnen.
10. Grädda kakan tills den fått en ljusbrunfärg ca. 8-10 minuter.


Det här receptet kommer från min mammas gamla hemkunskapsbok (från stenåldern?) ;)

Det går fort att göra så det är perfekt när man vaknar upp på morgonen och upptäcker att det inte finns någon frukost hemma. Snabbt, enkelt, gott!

torsdag 8 maj 2008

Välkommen!

Hej :)

Här kommer jag att skriva mina bästa recept. Jag kommer även skriva om filmer jag har sett och lite allt möjligt annat. Hoppas att du hittar mycket läsvärt här! ;)