tisdag 28 oktober 2008

Blåbärsrutor


Du behöver:

4 ägg
4 ½ dl socker
150 gram smält margarin
5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
blåbär (eller andra bär)

Gör så här:

Vispa ägg och socker. Blanda sedan i smör, mjöl, och bakpulver - vispa till en jämn smet. Bred sedan ut smeten i en långpanna och strö på blåbär. Grädda ca 20 minuter i 175-200 grader.


Tack så mycket för receptet Ebba! ;-)

söndag 26 oktober 2008

Sweetie


Hur många visste att det fanns en frukt som heter Sweetie? Inte då jag i alla fall. Nu har jag smakat den, men det var ingen hit, enligt mig. Jag tycker att den hade en konstig, besk smak. Jag vet inte om dom har det i vanliga fall, eller om det bara var just den här. Vi skar den i klyftor och åt, men det var inte så mycket ätbart på den, skalet var ca 1,5 cm tjockt och det gjorde att det blev väldigt små klyftor kvar. Är det någon som vet om dom brukar ha så här tjockt skal? Och brukar dom smaka beskt eller råkade vi bara få en dålig? ;-)

söndag 19 oktober 2008

Matpaj (eventuellt mjölkfri)

Skal:

3 dl vetemjöl
125 g smör/margarin (jag använde mjölkfritt margarin)
2,5 msk kallt vatten

Äggstanning:

3 ägg
3 dl mjölk (jag använde havremjölk)
1-2 krm salt
1 krm peppar

Valfri fyllning, i min paj hade jag skinka och purjolök.

Ost (själv använde jag inte det eftersom jag gjorde en mjölkfri variant)

Gör så här:

Blanda ihop vetemjöl och matfett till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en osmord pajfor, ca 25 cm i diameter. (Förgrädda eventuellt pajskalet i 5-10 minuter medan du gör fyllningen.) Gör iordning fyllningen du valt och lägg den i pajskalet. Vispa ihop ägg och mjölk. Krydda och häll blandningen försiktigt i pajformen. Strö över den evetuella osten. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader, ca 30-40 minuter, tills äggsmeten stelnat och pajen fått fin färg.

Grundreceptet kommer härifrån, men jag experimenterade lite med det! ;-)

söndag 12 oktober 2008

Kycklinglåda med grönsaker


Börja med att skära kycklingfiléer i tunna skivor och lägg dom i en lagom stor form. Hacka sedan vitlöksklyftor och färsk ingefära i supersmå bitar. Man får prova sig fram hur mycket ingefära man behöver, för det varierar hur stark smak dom har. Skär sedan några lökar i strimlor. Fräs nu detta i en vanlig kastrull i olivolja. Fördela över kycklingfiléerna. Gör sedan i ordning såsen på så vis att du häller matlagningsgrädde (vi använde Imat) i en plastskål. Blanda sedan i en rejäl skvätt "Felix - chilisås" (den som är ungefär som ketchup). Och ungefär en tsk av den starka chilisåsen - "Santa maria - sweet chili sause". Häll såsen över kycklingfiléerna och lökblandningen så allt blir täckt. Grädda ca. 1 timme i knappt 200 grader - mitt i ugnen.

Grönsaker:

Hacka valfria grönsaker i småbitar, vi använde paprika, purjolök, morötter, vattenkastanjer. Stek sedan i olivolja och tillsätt soja. Krydda med salt och peppar. Pynta med sesamfrön och solrosfrön.




lördag 11 oktober 2008

Köttfärsbiffar


Ursprungsreceptet kommer härifrån, men vi gjorde om det lite så det blev mjölkfritt. Istället för grädden använde vi den mjölkfria matlagningsgrädden "Imat". Vi hade inget köttbuljongspulver så vi använde oss bara av vanliga köttbuljongstärningar. Och vi använde bara vanlig senap istället för "dijon".

Sås:

Börja med att steka den strimlade löken, häll sedan i "Imat". Sätt lite färg på såsen med hjälp av soja, ge smak med hjälp av fond och peppar. Låt "puttra" en stund. Konsistensen blir ganska rinnig, men smakar supergott!

Grönsaker:

Hacka valfria grönsaker i småbitar, vi använde paprika, purjolök, morötter. Stek sedan i olivolja och tillsätt soja. Krydda med salt och peppar. Pynta med sesamfrön.