fredag 26 december 2008

Lussebullar / Lussekatter / Saffransbullar

Du behöver (20 st.):

12 dl vetemjöl
3 dl mjölk
1,25 dl socker
100 gram smör/margarin
1 ägg
0,5 tsk salt
0,6 pkt jäst
1 pkt saffran (0,5 gram)
russin till garnering
1 ägg till pensling

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull och häll sedan över mjölken. Låt det svalna till 37 grader och häll i en bunke. Smula i jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt då saffran, salt, socker och ägg. Blanda i hälften av mjölet. Knåda degen och tillsätt mjöl decilitervis tills degen känns lagom fast (för mig gick det bara åt ca. 10 dl mjöl.). Låt degen sedan vila i rumstemperatur, övertäckt med en handduk i 30 minuter. Ta upp degen och dela i bitar på 60 g. Forma först till runda, sedan till något avlånga stycken, (låt dessa vila någon minut). Rulla ut degstyckena till avlånga stänger, ca 30 cm, forma dessa till lussekatter. Använd mjöl om degen fastnar. Lägg lussekatterna på plåtar klädda med bakplåtspapper. Tryck i russinen. Jäs under handduk ca 45-60 minuter. Katterna skall växa till dubbel storlek. Sätt ugnen på 230 grader. Knäck ett ägg och rör det lite lätt. Pensla försiktigt och grädda dem i ca 4 - 5 minuter. De skall vara ljusa.

Ett bra tips är att inte ställa någon äggklocka, eftersom det går snabbt mot slutet, så det är bättre att sitta och "vakta" dom. ;-)

Receptet kommer härifrån! ;-)

Inga kommentarer: