söndag 28 december 2008

Dammsugare



Du behöver (16 st):

50 gram mjukt smör/margarin
5 dl sockerkakssmulor
2 tsk kakao
Arrakessens eller punsch efter smak
300 gram grön marsipan
Florsocker till utkavling
100 gram blockchoklad

Gör så här:

1. Rör smör och kaksmulor krämigt och rör ner kakao.
2. Tillsätt arrak efter smak.
3. Dela degen i tre delar, rulla till avlånga rullar och lägg in dem i frysen.
4. Kavla marsipanen till en cirka 2 millimeters tjocklek. Använd florsocker att ”mjöla” med under kavling om marsipanen kladdar. Skär marsipanen i breda remsor (som är tillräckliga för att kunna rulla in arraksrullarna). Lägg skarvarna omlott och nedåt.
5. Smält en tredjedel av chokladen i vattenbad (i en skål över kokande vatten) ta av skålen från värmen så fort den har smält.
6. Hacka resterande choklad fint och rör ner den så att den smälter. Låt svalna.
7. Skär rullarna i cirka 4 cm långa bitar och doppa ändarna i choklad.

Receptet kommer härifrån! :-)

fredag 26 december 2008

Lussebullar / Lussekatter / Saffransbullar

Du behöver (20 st.):

12 dl vetemjöl
3 dl mjölk
1,25 dl socker
100 gram smör/margarin
1 ägg
0,5 tsk salt
0,6 pkt jäst
1 pkt saffran (0,5 gram)
russin till garnering
1 ägg till pensling

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull och häll sedan över mjölken. Låt det svalna till 37 grader och häll i en bunke. Smula i jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt då saffran, salt, socker och ägg. Blanda i hälften av mjölet. Knåda degen och tillsätt mjöl decilitervis tills degen känns lagom fast (för mig gick det bara åt ca. 10 dl mjöl.). Låt degen sedan vila i rumstemperatur, övertäckt med en handduk i 30 minuter. Ta upp degen och dela i bitar på 60 g. Forma först till runda, sedan till något avlånga stycken, (låt dessa vila någon minut). Rulla ut degstyckena till avlånga stänger, ca 30 cm, forma dessa till lussekatter. Använd mjöl om degen fastnar. Lägg lussekatterna på plåtar klädda med bakplåtspapper. Tryck i russinen. Jäs under handduk ca 45-60 minuter. Katterna skall växa till dubbel storlek. Sätt ugnen på 230 grader. Knäck ett ägg och rör det lite lätt. Pensla försiktigt och grädda dem i ca 4 - 5 minuter. De skall vara ljusa.

Ett bra tips är att inte ställa någon äggklocka, eftersom det går snabbt mot slutet, så det är bättre att sitta och "vakta" dom. ;-)

Receptet kommer härifrån! ;-)

fredag 5 december 2008

Snart är det dags för julbakning...


Ni kommer väl ihåg att jag publicerat recept på pepparkakor och brända mandlar? Det är ju snart dags att börja julbaka! :-)

Jag funderar på att baka lussebullar i helgen, få se om jag orkar... I så fall kommer det recept på det med! :-)

tisdag 2 december 2008

Mjölkfri blockchoklad efterlyses...

Snart är det ju dags att göra lite julgodis och så där, men dom flesta julgodisar har ju blockchoklad på sig. Så är det någon som vet om det finns någon helt mjölkfri blockchoklad? Alltså inte bara laktosfri, utan helt mjölkproteinfri? Och även utan en text med "Kan innehålla spår av mjölk". ;-)